Spring til indhold
Pil til venstre Go back

EU CCUS Forum 2023 understregede vigtigheden af CCUS

“Now we are acting” 🌱

Med de ord skød klima- energi- og forsyningsminister Lars Aagaard gang i EU CCUS Forum 2023 i Aalborg. 450 deltagere var samlet i Nordkraft, mens op mod 500 fulgte med online.

Noget af det, vi tager med os hjem er, at man i resten af Europa og USA sidder med nogle af de samme udfordringer, som vi oplever i Nordjylland. Metaforen om hønen og ægget blev nævnt mange gange. Der mangler sammenhæng og bedre samspil, hvor vi på den ene side har de nationalpolitiske rammer og infrastrukturen overfor alle dem, der er eller gerne vil i gang – virksomhederne, test- og demonstrationsprojekterne og uddannelsesinstitutioner, der vil i gang med kompetenceudvikling. De to niveauer skal spille bedre sammen, og det vil vi bl.a. hjælpe med at præge i CO2Vision.

Desuden er vi nødt til at få tingene op i skala, og det kræver samarbejde på tværs af landegrænser.

Dette blev understegeret med lanceringen af Aalborg-erklæringen, som nu er underskrevet af fem lande; Danmark, Tyskland, Frankrig, Tyskland, Sverige og Nederlandene. Erklæringen understreger, at CO2-fangst, lagring og anvendelse er et nødvendigt klimaredskab og markerer et skridt mod et europæisk marked for CO2-fangst, lagring og anvendelse.

I sin åbningstale understregede Lars Aagaard også, at der er brug for mere samarbejde samt infrastruktur på tværs af landegrænser. Der er brug for rør til CO2 og brint, og vi har brug for større skala og modet til at sigte højere.

Vi glæder os over to ambitiøse og visionære dage i Aalborg. Mange af de vigtigste beslutningstagere og erhvervsfolk har fået øjnene op for Nordjylland og noget af det, vi kan præstere. Vores netværk er styrket med nye relationer på tværs af 31 lande – også udenfor EU’s grænser.

Vi er ikke i tvivl; CCUS er højt på agendaen, og det vil det være i årene, der kommer.

Konsortiet bag

da_DKDA