Nordjyske små og mellemstore virksomheder kan få ny viden og nye kompetencer om grønne løsninger. I samarbejde med de nordjyske erhvervsskoler, AAU, UCN, Maskinmesterskolen MARTEC og International House tilbyder Erhvervshus Nordjylland en bred vifte af muligheder, som er tilpasset virksomhedernes behov for grøn efteruddannelse.
Den grønne omstilling har betydning for stort set alle fagområder. Både for dem, der allerede er på arbejdsmarkedet – og for dem, der er under uddannelse.
Det gælder blandt andet virksomheder, der arbejder med energieffektivisering, energisystemer, bæredygtighed, sikkerhedsstandarder, projektledelse og ledelse af entrepriser med fokus på miljø og bæredygtighed. Disse virksomheder vil med stor sandsynlighed få brug for at efteruddanne deres medarbejdere til at kunne imødekomme kravene i den grønne omstilling.
Tilskud til grøn efteruddannelse
Lige nu er der en særlig mulighed for at søge tilskud til efteruddannelse af medarbejdere i nordjyske små og mellemstore virksomheder. Det styrker virksomhedernes muligheder for at bidrage til den grønne omstilling gennem en bred vifte af tiltag – og dermed reducere udledningen af drivhusgasser.
”Sammen med vores partnere på erhvervsskolerne, UCN og universitetet har vi en vigtig opgave i at gøre opmærksom på, at der både er forretningsmuligheder for virksomheder og en fremtid for studerende i at fokusere på grønne færdigheder. Det gør vi gennem vidensarrangementer, kompetenceudvikling, udvikling af kursusmoduler og valgfag – og med forløb til idémodning,” fortæller Eva Thornberg, projektleder i Erhvervshus Nordjylland.
”Vi har flere tilbud til virksomhederne og tilpasser dem, så de passer til forskellige brancher og medarbejdergrupper. Sammen med erhvervsskolerne har vi for eksempel afholdt en temadag for små og mellemstore virksomheder hos Sindal Biogas. Her kunne relevante håndværksvirksomheder høre om, hvad det kræver at blive underleverandør til fx opførelsen af et biogasanlæg. Når vi laver arrangementer som disse, får de lokale virksomheder mulighed for at se konkrete grønne tiltag i praksis. Vi oplever, at virksomhederne kan spejle sig i hinanden, og den grønne omstilling føles pludselig ikke som noget fjernt eller uoverskueligt. Det er faktisk i gang – og der er brug for arbejdskraft,” forklarer Eva Thornberg.
Andre nordjyske virksomheder har deltaget i besøg hos Teknologisk Institut for at få indblik i de grønne teknologier, der arbejdes med, og hvilke nye forretningsområder de kan føre med sig.
Efteruddannelse er for alle i virksomheden
Efteruddannelsestilbuddene henvender sig til alle i virksomheden. Både medarbejdere, ledelse og bestyrelser kan opkvalificere sig gennem fælles forløb – som turen til Sindal Biogas – eller gennem skræddersyede forløb, hvor det er virksomhedens konkrete behov, der afgør indholdet.
Uanset formen har alle efteruddannelsestilbud det samme formål: at uddanne eller opkvalificere ledelse, medarbejdere, bestyrelser og studerende til at kunne varetage opgaver, som på kort eller langt sigt kan bidrage til den grønne omstilling.
