Spring til indhold
Pil til venstre Go back

Grøn og effektiv energiteknologi på vej til byggepladser og kulturevents

Byggepladser (og dertilhørende nærmiljøer) samt koncerter og øvre kulturevents uden støjende og forurenende diesel-baserede generatorer kan snart blive en realitet i Danmark. Innovationsprojektet ’Deployable Green Power Solution”, som netop er kickstartet i det nordjyske skal nemlig teste og demonstrere en bæredygtig, grøn og effektiv substitut til dieselgeneratorer samt grønne batteriløsninger.

Projektet samler partnere på tværs af hele værdikæden fra både udvikling, produktion og aftagere og løber frem til 2026 som en del af det nordjyske erhvervsfyrtårn, CO2Vision

Fleksibel og skalerbar løsning

Projektet er baseret på videre innovation af velkendt teknologi fra nordjyske Advents kommercielle HTPEM (High Temperature Proton Exchange Membrane) brændselscelleløsning til et system, der har samme ydeevne som en traditionel diesel-generator, men med betydelig reduktion af forurening.

Systemet der integreres i mindre enheder eller som en container-løsning, drives på grøn metanol, og bliver dermed en fleksibel bæredygtig løsning med mange anvendelsesmuligheder. I forhold til drift er løsningen yderlig let-håndterbar og logistik-venlig sammenlignet med f.eks. 100% batteriløsning, der ikke vil skulle flyttes ad hoc i forbindelse med opladninger, men i stedet har en integreret tank.

”Innovationsprojektet har et stort potentiale. De mange anvendelsesmuligheder til f.eks. kulturevents og byggepladser giver et højt potentiale og en energiteknologi med en skalérbar løsning” fortæller Maria Kristiansen, Project Manager i CO2Vision fra Energy Cluster Denmark.

 

Genererer strøm efter behov og uden spild

Generatoren er modulær i kapacitet og leverer strøm tilpasset behov, dvs. løsningen tilpasser mængde af strømgenerering efter behov og undgår således unødigt spild, som desværre er tilfældet ved mange nuværende løsninger på markedet, fortæller udviklingsdirektør fra Advent Technologies, Søren Juhl Andreasen.

Advents grønne generator omdanner grøn metanol til elektrisk energi lige der hvor behovet er. Det kan være i forbindelse med anlægsarbejde hvor byggepladsen løbende bevæger sig, eller i de tidlige faser af byggeriet, hvor der endnu ikke, eller kun i begrænset omfang er etableret adgang til elnettet.

Ydermere, er systemet stort set lydløst og uden vibrationer, så det ikke er til gene for eventuelt nære beboer. Det giver også mulighed for at systemet kører uden for normale arbejdstider, uden at være til gene for nærmiljøet.

Den fysiske ramme til teknologien leveres af nordjyske Elektro Gruppen, som er begejstrede for endnu engang at bidrage til klimaansvarlige løsninger.

”Det her er et projekt, som vi er stolte af at være en del af. Innovation og bæredygtighed har været i fokus gennem hele processen, og med projektets gode partnerskaber kommer vi stærkt i mål. I Elektro Gruppen arbejder vi bl.a. for at hjælpe vores samarbejdspartnere og kunder med at realisere deres grønne løsninger,” siger René Mørk Sand, afdelingsleder i Automation og Tavleproduktion hos Elektro Gruppen.

Advents kommercielle HTPEM (High Temperature Proton Exchange Membrane) brændselscelleløsning

Forventer test og demonstration i sommeren 2024

Den grønne generator løsning forventes klar til første test og demonstration allerede i sommeren 24, hvor den kan ses i aktion bl.a. ved Aalborg Events årligt tilbagevendende event Aalborg Regatta.

Ifølge eventchef fra Aalborg Events, Keld Rud Nielsen er det helt naturligt for kommunen at følge med tiden og sikre omstilling til grønnere løsninger:

”Vi ønsker i Aalborg Kommune at gå forrest med vores events. Vi vil ikke blot levere de bedste oplevelser. De skal også være bæredygtige. At vi som kommune huser verdensførende grønne energiteknologiudviklere og netværk til at understøtte det er et kæmpe plus. Dette innovationsprojekt er stort for os på flere parametre.”

Kulturevent i Aalborg

Kan understøtte elektrificering af bygge- og anlægsprojekter

Kan understøtte elektrificering af bygge- og anlægsprojekter

Generatoren kan udover koncerter og kulturevents også understøtte energibehov på byggepladser til elektrificering af maskinelle køretøjer, toiletvogne mv. Og inden for netop dansk byggeindustri ses der aktuelt en stigende efterspørgsel. I december 2023 mødtes bl.a. 14 af landets største offentlige bygherrer og underskrev en hensigtserklæring om, at de fremover vil stille som krav, at entreprenører bruger emissionsfrie eldrevne arbejdsmaskiner i bygge- og anlægsprojekter.

Hos Advent Technologies opleves den voksende vilje tværs flere brancher til at gennemføre den grønne elektrificering og øget efterspørgsel for let adgang til ladning med grøn energi.

”Timing matcher vores modning af teknologien og evne til at kunne levere sådanne skalérbare mobile energiløsninger. Der er et stort behov for tests og demonstrationer inden for området og dette innovationsprojekt kan således vise sig værende en vigtig brik i puslespillet. Og det er stærkt, at vi kan stå sammen om at føre det ud i livet” siger Esben Overgaard Hansen, Business Development Director fra Advent Technologies.

Projektets partnere er:

Advent Technologies A/S, Elektro Gruppen A/S, Aalborg Events og Hydrogen Valley. Projektet er medfinansieret af EU-midler og er en del af det nordjyske erhvervsfyrtårn, CO2Vision.

Artiklen er udarbejdet af Hydrogen Valley.

Advent løsning på byggeplads

Konsortiet bag

da_DKDA